Skip to main content

Belastingen preveleert salaris van DGA

18-04-2016 | Belastingen gaan altijd boven salaris van dga

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) zal aansprakelijk gesteld worden voor een openstaande belastingschuld als zijn bv wel zijn salaris blijft doorbetalen maar de belastingschuld laat oplopen. Hierbij is niet van belang of er melding van betalingsonmacht is gedaan. Dit blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

In deze zaak draaide het om een fiscale eenheid die een aantal naheffingsaanslagen BTW opgelegd kreeg. De fiscale eenheid werd echter ontbonden na het faillissement van één van de deelnemende bv’s en de naheffingsaanslagen bleven onbetaald. De inspecteur stelde daarom de dga van de resterende bv aansprakelijk voor het openstaande bedrag, inclusief de boete en de rente. De dga was het echter niet eens met de hoogte van het bedrag waarvoor hij aansprakelijk gesteld werd, en stapte daarom naar de rechter.

Schuld mag niet worden afschoven op failliete bv

Voor de rechter stelde de dga dat de failliete bv schuldig was aan het ontstaan van de belastingschuld, degelijk verantwoordelijk was. Wel vond hij het bedrag waarvoor hij aansprakelijk gesteld was ook te hoog. De inspecteur zou namelijk geen rekening hebben gehouden met de meldingen van betalingsonmacht. Volgens de rechter was dat echter niet relevant. De dga was tijdens het ontstaan van de belastingschulden de bestuurder van de inmiddels failliete bv. Bovendien was gebleken dat die bv wel keurig het salaris van de dga bleef doorbetalen, maar ondertussen de BTW-schuld liet oplopen. Als bestuurder van de bv had hij er echter voor moeten zorgen dat de belastingen tijdig betaald werden. De dga was dus terecht aansprakelijk gesteld voor de belastingschuld en de bijbehorende boetes en rente.

bron: Rendement.nl

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"