• Start
  • Actueel
  • Externe controle nodig privégebruik auto dga

01-05-2014 | Externe controle nodig privégebruik auto dga

Heeft uw bv aan u als dga een auto ter beschikking gesteld en is het niet de bedoeling dat u deze auto inzet voor privégebruik? Dan kunt u gebruikmaken van een verklaring Verbod Privégebruik. Dit mag echter alleen als u zich door een derde partij laat controleren. Dit heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs bepaald in een uitspraak.

Het draaide in deze zaak om een bv met een bestelbus. De bv vroeg bij de Belastingdienst een ontheffing aan voor het voeren van de rittenadministratie. De bv had haar dga namelijk verboden de bestelauto voor privédoeleinden te gebruiken. Hiervoor was een verklaring Verbod Privégebruik opgesteld, die in grote lijnen overeen kwam met de verbodsovereenkomst die de Belastingdienst hiervoor zelf op haar website ter beschikking stelt. De inspecteur ging voorwaardelijk akkoord, maar na het bestuderen van de verklaring vond de inspecteur dat het verbod niet erg overtuigend was. De sanctie die de bv op zou leggen aan zijn dga was namelijk niet heel afschrikwekkend. Bovendien wees de inspecteur dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht op het privégebruik bij de werkgever lag. Hij zag hierin wel een probleem: de dga zou dus toezicht moeten houden op zichzelf. De inspecteur liet per brief weten dat de bv het gebruik van de auto door een onafhankelijke derde zou moeten laten controleren. Toen de bv de inspecteur uiteindelijk niet wist te overtuigen, legde hij een naheffingsaanslag op voor het ter beschikking stellen van de auto.

Controle moet door een onafhankelijke derde plaatsvinden

De bv was hier niet mee eens en stapte naar de rechter, maar kon daar niet overtuigend bewijzen dat het verbod was nageleefd. Er was namelijk geen overtuigende rittenadministratie. Hoewel de bv erop wees dat een verbodsverklaring juist betekent dat er geen rittenadministratie bijgehouden wordt, vond de rechter dat niet overtuigend. Het Hof nam daarbij in overweging dat de dga behalve werknemer ook werkgever is. Dit vereist volgens de rechter een bijzondere vorm van toezicht op het gebruik van de auto. De eis van de inspecteur dat de bv een onafhankelijke derde in moest schakelen om het gebruik van de auto te controleren, was dus terecht. De naheffingsaanslag bleef in stand.

bron: rendement.nl

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!