15-02-2013 | Fiscale bijtelling toch niet zo leidend

Fiscale bijtelling speelt ondergeschikte rol bij aanschaf zakenauto. Prijs en kwaliteit spelen bij de aanschaf van een zakenauto een veel grotere rol dan factoren als fiscale bijtelling. 27 procent van de MKB'ers noemt prijs als belangrijkste overweging, gevolgd door kwaliteit van de auto (21 procent).

Met beide 10 procent spelen de factoren energiezuinig label en de hoogte van de fiscale bijtelling een ondergeschikte rol bij de keuze voor een zakenauto.

Dit blijkt uit een onderzoek van ANWB en BusinessCompleet.nl onder 1596 ondernemers. Vooral kleine ondernemers zijn in dit onderzoek goed vertegenwoordigd; 53 procent van de deelnemers aan het onderzoek hebben tot 5 bedrijfsauto's.

Zakelijke rijders in het MKB rijden over het algemeen vrij jonge bedrijfsauto's (tot 4 jaar oud). Het vaak geschetste beeld dat MKB 'ers voortdurend op de weg zitten en veel kilometers maken, valt mee. 27 procent rijdt minder dan 20.000 km per jaar, 58 procent rijdt minder 30.000 km per jaar.

Nagenoeg alle deelnemers (ruim 90 procent) aan de enquête geven aan dat hun bedrijfsauto's op tijd worden onderhouden. Het regelmatige onderhoud is niet toe te schrijven aan leasecontracten. In leasecontracten is het onderhoud immers doorgaans meegenomen. Deelnemende MKB'ers leasen relatief weinig (28 procent). De meeste ondernemers hebben een eigen wagenpark (34 procent) of houden de auto privé (33 procent). Slechts 3 procent huurt. Het gaat hierbij overigens niet alleen om nieuwe auto's. 46 procent geeft aan nieuwe zakenauto's aan te schaffen, maar 34 procent kiest voor een gebruikte auto. 17 procent kiest beide opties.

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!