• Start
  • Actueel
  • Onzakelijke lening dochter-bv niet afwaarderen

Onzakelijke lening dochter-bv niet afwaarderen

05-01-2015 | Hanteer zakelijke voorwaarden in leningen aan dochter-bv's

Leent uw bv geld uit aan een dochteronderneming, maar kan deze de lening niet terugbetalen? Dan mag u het verlies alleen afwaarderen als uw bv de lening onder zakelijke voorwaarden heeft verstrekt. Dit heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs bevestigd.

In deze rechtszaak draaide het om een bv die een lening had verstrekt aan een dochter-bv. Toen de dochter-bv deze lening niet kon terugbetalen, waardeerde de moeder-bv de lening helemaal af en bracht dit ten laste van de winst. Na een boekenonderzoek stelde de inspecteur echter dat het ging om een onzakelijke lening. Hij draaide de afwaardering daarom terug en corrigeerde de winst. De bv stapte hierop naar de rechter.

Onnodig debiteurenrisico genomen

Voor de rechter betoogde de bv dat er wel degelijk sprake was van een zakelijke lening. Ze onderbouwde dit met documenten waaruit bleek dat twee banken bereid waren om onder dezelfde leningsvoorwaarden krediet te verstrekken aan de dochter-bv. De rechter was echter niet overtuigd omdat het om een eerste offerte ging. Bovendien eisten de banken verschillende zekerheden. Die zekerheden hoefde de dochter-bv niet te verstrekken voor de lening van de moeder-bv. Met de lening had de moeder-bv dus een risico genomen dat een onafhankelijke derde financierder niet genomen zou hebben. Daarom mocht ze het ontstane verlies definitief niet afwaarderen. Het gelijk was aan de fiscus.

bron: Rendement

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!