Prinsjesdag zet het mes in de bijtellingen

22-09-2015 | Prinsjesdag zet het mes in de bijtellingen

Al voor Prinsjesdag was duidelijk dat het kabinet flink wilde snoeien in de autobelastingen, maar de Miljoenennota brengt nu definitief uitsluitsel: per 1 januari 2019 zijn er nog maar twee bijtellingscategorieën: 4% en 22%.

In de Autobrief II stelde staatssecretaris Wiebes van Financiën al voor dat er per 2019 nog maar twee bijtellingscategorieën voor het privégebruik van de auto van de zaak komen. Vrijwel alle auto’s van de zaak waarin uw werknemers ook privé rijden, vallen dan onder het bijtellingstarief van 22%. Alleen voor volledig elektrische auto’s is er een verlaagd tarief van 4%. Deze lage bijtelling (tool) geldt alleen voor de eerste € 50.000 van de aanschafwaarde. De aanpassing van de bijtellingstarieven gebeurt niet in één klap, maar stapsgewijs (zie tabel hieronder). De nieuwe bijtellingscategorieën (adviseur) gaan niet gelden voor lopende contracten, maar alleen voor nieuwe contracten.

Volledig elektrische auto’s behouden de vrijstelling

Het kabinet wil de komende jaren ook de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) aanpassen. De volledig elektrische auto’s behouden de vrijstelling voor de MRB en BPM. Plug-in hybribes wil het kabinet meer als reguliere auto behandelen. Voor reguliere auto’s gaat de motorrijtuigenbelasting (tool) per 2017 met gemiddeld 2% omlaag. De MRB voor de meest vervuilende auto’s zal per 2019 juist stijgen. Daarnaast gaat de BPM tot 2020 geleidelijk met gemiddeld 12% omlaag.

Jaarbetaling motorrijtuigenbelasting afgeschaft

In het Prinsjesdagstuk Overige fiscale maatregelen 2016 (pdf) meldt staatssecretaris Wiebes van Financiën dat vanaf 1 juli 2016 de mogelijkheid om de MRB voor een jaar in één keer te betalen vervalt. Hierdoor blijven er voor het betalen van de MRB nog twee opties over: automatische maandelijkse afschrijving of vooruitbetaling per tijdvak van drie maanden. Jaarbetalingen die worden gedaan voor 1 juli 2016 blijven geldig voor de overige duur van de betaalde periode.

bron: Rendement.nl

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!