Skip to main content

Rechtsvormen

Rechtsvormen

Voordat u daadwerkelijk gaat ondernemen zult u een keuze moeten maken uit verschillende rechtsvormen die er in Nederland zijn. Bij de beslissing van de juiste keuze zijn een aantal zaken daarbij van groot belang. Gaat u alleen starten of gaat u samenwerken met anderen? Hoe groot zal de omvang van de nieuw te starten zaak zijn? Wat wordt eventueel bij een samenwerking door verschillende partijen ingebracht? Denk hierbij aan arbeid, goederen, goodwill of geld? Ook fiscale aspecten zouden bij de keuze een rol moeten spelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het privé-vermogen? Let hierbij op het type belastingen dat wordt geheven want deze zijn ook van invloed op die keuze. De meeste starters kiezen voor de gangbare eenmanszaak. Als er sprake is van een samenwerkingsverband (bijvoorbeeld met een familielid), is de meest gekozen rechtsvorm een vennootschap onder firma (VOF). Wil men privé en zakelijk goed van elkaar scheiden dan kiest men makkelijker voor een besloten vennootschap (BV).

Er zijn twee soorten rechtsvormen:

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Bij deze rechtsvormen bent u met uw hele privé-vermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Deze rechtsvormen zijn:

Eenmanszaak

Vennootschap onder Firma (VoF)

Commanditaire Vennootschap (CV)

Maatschap

Rechtvormen met rechtspersoonlijkheid

Een rechtspersoon is zélf drager van rechten en plichten. Dit betekent dat de betrokken personen, zoals de directeuren, in beginsel niet met hun privé-vermogen aansprakelijk zijn voor de schulden van de rechtspersoon. De bekendste rechtspersonen zijn:

Besloten Vennootschap (BV)

Naamloze Vennootschap (NV)

Cooperatieve Vereniging (Cooperatie)

Vereniging

Stichting

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"