Solide Debiteurenbeheer

Tips voor je boekhouder

Vorderingen of te wel debiteurenbeheer zijn hot. Het is zeker tijd om serieus over het verbeteren van het beheer van deze steeds waardevol wordende bezit na te denken. Naast de zeven essentiele toetsen voor effectief debiteurenbeheer, vermelden we bronnen en middelen die opgenomen zijn om u te helpen dieper in elk onderwerp te gaan.

Het belang van monitoring van uw klanten

Aandachtspunt - 1

Effectief Debiteurenbeheer en "Collectie" Beleid binnen de organistaie

Effectief credit management oftewel debiteurenbeheer gaat over het ontwikkelen van consistentie in uw crediet én incasso procedures en processen. Dit zal op zijn beurt leiden tot efficiency in uw gehele omzet cyclus en cash flow.

Het geheim van de consistentie is een zorgvuldig ontworpen en pro-actief ten uitvoer gelegd crediet-en incassobeleid. Een dergelijk beleid heeft de kracht om nieuw leven in te blazen uw volledige krediet-to-cash proces. Zelfs als u al een crediet-en collectiebeleid heeft, is het belangrijk om het op een regelmatige basis de effectiviteit ervan te evalueren of te beoordelen en om ervoor te zorgen dat u het volgende.

Voor ons zijn verschillende middelen die beschikbaar zijn op de gegevens van credit management. Binnenkort ook op "Boekhoudertips ZZP" en u zult een schat aan informatie vinden op zowat elk aspect van debiteurenbeheer, credit management en incasso.

Verschil is een solide debiteurenbeleid werkblad om u uw eigen plan van aanpak te helpen ontwikkelen.

Maak goede afspraken met uw klanten

Aandachtspunt - 2

Regeren is vooruit zien! Uitvoeren van "due diligence" op uw klanten

Als de bank de kraan heeft dichtgedraaid gaan uw klanten in eerste instantie op zoek naar een bron voor werkkapitaal ergens anders - dit is tevens ons volgende item. Huidige klanten zullen of beter gezegd kunnen u ook vragen om uw voorwaarden met betrekking tot betalingstermijnen te verlengen of hun betalingen uit te strekken tot een een latere periode. Nieuwe klanten daarentegen zorgen er voor om een zeer "liberale" open account na te denken. Gevaarlijk maar zoals eerder gezegd, er moet een solide beleide aan ten grondslag liggen.

Let op:

nu is niet het moment voor short-cuts in uw besluitvorming omtrent debiteurenbeheer. Behandel elke verkoop, alsof het een mogelijke collectie kwestie zou kunnen worden. Bij de behandeling van nieuwe klanten, wilt u misschien de informatie van credietrapporten die u verder kan helpen om te besluiten wanneer gevraagd wordt om krediet te verlenen aan een in nood verkerende bedrijf te overwegen.

Met de huidige klanten, gaat u er niet vanuit dat ze nu of in de toekomst goed zullen betalen, omdat ze vorig jaar een goede betaler waren (op tijd). De credietwaardigheid van al uw belangrijke klanten beoordelen moet regelmatig gebeuren. De huidige zakelijke klimaat is grillig, op zijn zachtst gezegd. Bedrijven die zes maanden geleden het goed hadden kunnen nu op de rand van instorten verkeren. Stel regelmatige beoordelingen op van elke klants credietwaardigheid om een stap voor te zijn voor eventuele dubieuze debiteuren en voor sosm grote afschrijvingen. In het bijzonder kan credietaanvragen, financiën en participatie in de industrie credietgroepen helpen bij het ontwikkelen van de informatie die nodig zijn om tot een redelijke beslissing over de uitbreiding van de credietverlening aan zowel nieuwe als bestaande klanten te komen.

Informatie is goud waard

Aandachtspunt - 3

Credietcheck en het belang ervan. Credietbeoordelingen van nieuwe en bestaande klanten:

Als men normaal gesproken geen gebruik maakt credietbeoordelingen, moet men ze nu doen. Als dit goed wordt uitgevoerd, kan een dergelijke credietbeoordeling als het verzamelen van informatie en later als instrument dienen dat ook gebruikt kan worden als een executoriale titel indien geschillen niet kunnen worden voorkomen.

Financiële Informatie over een klant. Beschouw dit. Wanneer u naar uw bank haat voor een lening, mag u verwachten dat ze actuele financiële informatie over u willen hebben. Wanneer een potentiële koper u vraagt naar uw credietvoorwaarden, zal een eventuele uitbreiding van het crediet niet minder worden gezien als een lening dan van uw bank. Ja, leningen zijn vaak moeilijk te verkrijgen. Maar een analyse van de financiële situatie is van cruciaal belang om te bepalen of een klant het risico van een ongedekte credietfaciliteit waard is.

Nogmaals, een solide debiteurenbeleid geeft waardevolle informatie over een te uit te stippelen route inzake uw debiteurenbeheer. In ons volgende reeks over solide debiteurenbeheer zullen we verder groepen durfkapitalisten en credietverstrekkers (Venture Capitalists) en hun invloed behandelen en verdere aandachtspunten omtrent crediet management en pré-incasso behandelen.

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!