DGA maakt zich geen zorgen

DGA maakt zich geen zorgen

Of het nu gaat om overlijdensrisico, arbeidsongeschiktheid of pensionering; veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) dekken de financiële risico’s lang niet altijd goed af, omdat ze deze laag inschatten.Van de DGA’s vindt 42% de kans op overlijden of arbeidsongeschiktheid zo klein dat ze hier geen maatregelen voor nemen. Hierbij rekenen ze sterk op hun eigen bedrijfsreserves en hun privévermogen.

Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ruim 300 DGA’s. Het motto van veel ondernemers is: ‘Ondernemen is risico nemen’.

Van de ondervraagde DGA’s wil 37% voor hun 65ste stoppen met werken. Maar meer dan de helft denkt hiervoor onvoldoende pensioen te hebben opgebouwd. Pensioen wordt door de directeur-grootaandeelhouder respectievelijk opgebouwd bij een verzekeraar (44%), het eigen huis of spaargeld (32%), de pensioen BV (24%) en het eigen bedrijf (24%). Bijna tweederde van de DGA’s heeft het privé en zakelijk goed geregeld in geval van een echtscheiding. Zij denken dat de continuïteit van het bedrijf dan nauwelijks in gevaar komt. Maar echtscheiding onder DGA’s komt relatief vaak voor. In zo’n geval heeft de partner per direct recht op de helft van het opgebouwde pensioen. De bedrijfscontinuïteit kan hierdoor wel degelijk in gevaar komen.

Arbeidsongeschiktheid
Bijna twee op de drie DGA’s gaat er vanuit dat alles goed geregeld is als ze arbeidsongeschikt raken. Ze rekenen grotendeels op hun privévermogen of bedrijfsreserves. Dat verklaart mogelijk waarom slechts 38% een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Arbeidsongeschiktheid lijkt hiermee een onderschat risico want 10% van de DGA’s krijgt te maken met arbeidsongeschiktheid.

Overlijden
Bijna driekwart (71%) van de DGA’s gaat er van uit dat ze de gevolgen van overlijden voor hun nabestaanden goed hebben geregeld. Slechts vier op de tien ondermemers heeft hiervoor een aparte overlijdensrisicoverzekering afgesloten. DGA’s vertrouwen ook hier sterk op eigen of bedrijfsreserves om de gevolgen van overlijden op te kunnen vangen. Slechts 35% durft de stelling aan: ‘als ik overlijd komt de continuïteit van mijn bedrijf niet in gevaar’.

Onderzoeksverantwoording
In opdracht van Nationale-Nederlanden, heeft Intomart GfK een onderzoek uitgevoerd onder DGA’s met minimaal 10% aandelen in het bedrijf. Nationale-Nederlanden wil meer inzicht verkrijgen hoe de DGA aankijkt tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid, overlijdensrisico en de mogelijkheden voor pensioenopbouw. Intomart GfK deed online onderzoek van 7 juli t/m 15 juli 2011 onder 302 DGA’s.

Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten één van de grootste en meest toonaangevende verzekeraars van Nederland. Met deskundige medewerkers, goede producten en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit is Nationale-Nederlanden al 165 jaar actief in verzekeren. Wat er ook gebeurt, Nationale-Nederlanden zet zich dagelijks in om de beste oplossingen te bieden voor haar klanten.

Bron: Nationale Nederlanden

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!