• Start
  • Blog
  • Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar?

Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar?

AOV aftrekbaar voor de ZZP

Wanneer u zzp’er of ondernemer bent, moet u zich waarschijnlijk ook verzekeren. Maar wist u dat veel van de kosten van deze verzekeringen aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Veel zelfstandig ondernemer of zzp’er houden er geen rekening mee dat ze de arbeidsongeschiktheidsverzekering-premie kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting die ze jaarlijks moeten betalen.
Dat is mooi, omdat de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering flink op kan lopen! Nu we het er toch over hebben: een eventuele uitkering bij arbeidsongeschiktheid is belast. U zult over zo’n uitkering dus belasting moeten betalen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat u wilt verzekeren. Daarover leest u straks meer.

De AOV-premie is fiscaal aftrekbaar

Betaalt uw premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan krijgt u aan het begin van het nieuwe jaar een overzicht van de arbeidsongeschiktheidsverzekering -verzekeraar. Hierin staat hoeveel premie u hebt betaald. Een deel daarvan krijgt u terug via de inkomstenbelasting. Dit doet u door de arbeidsongeschiktheidsverzekering -premie af te trekken van het ‘inkomen uit werk en woning’ (box een). De arbeidsongeschiktheidsverzekering -premie hoort dus bij de fiscaal aftrekbare kosten.

Voor wie is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar?

Voor zzp’ers en eigenaren van een eenmanszaak en firmanten in een VOF of CV geldt dat zij ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) zijn. Dan is de premie die ze betalen voor de AOV fiscaal aftrekbaar.

Een voorbeeld:
U hebt een jaarinkomen van 40.000 euro. Over het inkomen betaalt u 42 procent inkomstenbelasting.

Daarnaast betaalt u 200 euro premie per maand voor uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat de premie fiscaal aftrekbaar is, mag u het jaarbedrag (200 euro x twaalf maanden = 2400 euro) aftrekken van het inkomen dat u opgeeft in box een.

U betaalt dus geen inkomstenbelasting over 40.000 euro maar (vanwege de premieaftrek) over 37.600 euro per jaar.

In bovenstaand voorbeeld krijgt u dus 42 van de betaalde AOV-premie terug. En betaalt u netto geen 200 euro, maar 116 euro premie per maand. Bij een werkweek van 36 uur kost de arbeidsongeschiktheidsverzekering dan 0,80 eurocent per uur. Handig om te weten als u nadenkt over een arbeidsongeschiktheidsverzekering en twijfelt over de hoge premie.

Belastingen bij arbeidsongeschiktheid

Raakt u arbeidsongeschikt, dan is de uitkering die u ontvangt van de verzekeraar belast. Deze ‘loonbelasting’ houdt de verzekeraar in en wordt direct afgedragen aan de Belastingdienst. Als u arbeidsongeschikt raakt, ontvangt u dus minder dan het verzekerde bedrag, omdat hierover nog belasting moet worden betaald. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het bedrag dat u wilt verzekeren. Het verzekerd inkomen dat op uw polis blad staat is dus een bruto bedrag.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een directeur-grootaandeelhouder

Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en in loondienst van uw eigen BV of hebt u een NV of stichting? Dan kunt u uw arbeidsongeschiktheidsverzekering ook via uw bedrijf of stichting afsluiten. Het bedrijf of de stichting kan dan niet de begunstigde zijn. De begunstigde is degene die bij arbeidsongeschiktheid de uitkering ontvangt. Sluit u een AOV af voor het geval u arbeidsongeschikt raakt, dan bent u dus de begunstigde.

Let op! Betaalt de BV of NV de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kan de curator bij een faillissement de uitkering opeisen.

Sluit u een arbeidsongeschiktheidsverzekering via uw bedrijf? Dan is het belangrijk dat u weet wat de risico’s zijn. Als het namelijk slecht gaat met de zaken en uw BV gaat failliet, dan hebt u hoogstwaarschijnlijk geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer. Ook een uitkering via de BV gaat dan verloren. Wilt u dit voorkomen, sluit dan privé een verzekering af. Laat u dus goed informeren wanneer u een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten.

Bron: Brisk Magazine en Centraal Beheer Achmea

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!