• Start
  • Blog
  • BV contractpartij, dan niet in privé aansprakelijk!

BV contractpartij, dan niet in privé aansprakelijk!

bv artikel

Als er facturen worden toegezonden op naam van u in privé en niet op naam van de BV, welk risico loopt u dan? Wie moet wat bewijzen? Wat heeft de rechter recentelijk beslist? Wat is goed om te weten?

Oprichting BV.

Piet heeft zijn eenmanszaak 'ingebracht' in aannemersbedrijf Piko BV. Kort daarna ontvangt hij van onderaannemer Henk een offerte voor het verrichten van loodgieterswerkzaamheden. De aanneemsom is € 103.750,-.

Verkeerde naam op factuur

Op naam van de BV. Ret laat weten dat hij nog aanvullende gegevens nodig heeft. Ook deelt hij Henk mee dat de facturen op naam van Piko BV moeten komen te staan. Desondanks krijgt Piet een eerste factuur op naam van zijn eenmanszaak. Daarop neemt hij meteen weer contact op met Henk met het verzoek om een nieuwe factuur te sturen op naam van Piko BV. Aan dit verzoek wordt door Henk voldaan. Ook alle volgende facturen staan op naam van de BV.

BV in zwaar weer

Na afronding van de werkzaamheden blijft een factuur van € 33.054,- onbetaald. Door het uitblijven van betalingen door de opdrachtgever van het project, is Piko BV in zwaar weer terechtgekomen. Daarom kan de laatste factuur van Henk niet worden voldaan.

In privé aansprakelijk?

Tenaamstelling. Daarop stelt Henk dat hij geen overeenkomst van onderaanneming heeft gesloten met Piko BV maar met Ret m privé (lees: zijn eenmanszaak). De eerste correspondentie en de eerste factuur waren ook gericht aan de eenmanszaak. Slechts op verzoek van Piet heeft hij de tenaamstelling gewijzigd in Riko BV. Daar komt nog bij dat een deel van de eerdere facturen zijn betaald door Piet in privé en niet door Piko BV. Alle reden dus om aan te nemen dat Henk met de eenmanszaak van Piet te maken had en niet met Piko BV. Dit betekent dat Piet in privé aansprakelijk is voor de betaling van de laatste factuur.

Wat zegt de rechter?

Bewijslast. De vraag wie de contractspartij van Henk is, hangt volgens de Rechtbank Den Haag, 13.10.2016 (RBDHA:20l6:11769), af van wat Henk en Piet daarover tegen elkaar hebben verklaard en wat ze over en weer uit elkaars verklaringen en gedragingen mochten afleiden. Dat moet blijken uit de feitelijke omstandigheden. Als Henk meent dat niet Piko BV maar Piet in privé zijn contractspartij is, ligt de bewijslast daarvoor bij Henk.

Snel gereageerd

Piet heeft direct na ontvangst van de eerste correspondentie en de eerste factuur aan Henk laten weten dat de facturen op naam van Piko BV moesten komen te staan. Volgens de rechter blijkt daaruit dat Piet bij de totstandkoming van het contract duidelijk heeft gemaakt dat hij het contract niet voor zichzelf wil aangaan, maar dat Piko BV de contractspartij van Henk is.

Voorgeschoten

Dat een deel van de facturen door Piet in privé is betaald, maakt dat niet anders. Door het slechte betaalgedrag van de opdrachtgever is Piko BV in de problemen gekomen. Als tijdelijke oplossing heeft Piet toen geld 'voorgeschoten'. Dat is onvoldoende om te stellen dat daardoor Piet m privé ook contractspartij is. De rechter oordeelt dat Piet in privé niet aansprakelijk is voor de betaUng van de laatste factuur. Daarvoor kan Henk aüeen bij de BV aankloppen.

Aftrek van btw

U krijgt uiteraard ook alleen maar btw-aftrek (aftrek van voorbelastmg) als de factuur correct op naam van de BV staat.

Als u ten onrechte facturen ontvangt op uwprivénaam in plaats van op naam van uw BV, laat dan onmiddellijk schriftelijk weten dat de tenaamstelling moet worden gewijzigd op naam van de BV. U krijgt uiteraard ook alleen maar btw-aftrek als de factuur correct op naam van de BV staat.

Tips&Advies Belasting

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!