• Start
  • Blog
  • Aftrek werkkamer in huurwoning! Past u dit toe?

Aftrek werkkamer in huurwoning! Past u dit toe?

foto werkplek

Als u een huurwoning bezit en deze deels gebruikt voor uw bedrijf, heeft u recht op aftrek van kosten. Dit besloot de Hoge Raad onlangs. Wat moet u weten en hoe zorgt u ervoor dat ook u hiervan profiteert?

Dit blijft een hot item.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft flink wat stof doen opwaaien. Volgens de uitspraak kunt u voor een werkkamer in uw huurwoning kosten aftrekken. U moet dan minstens 10% van uw woning zakelijk gebruiken. Ook moet u dan het huurrecht tot uw ondernemingsvermogen rekenen.

Omvang aftrek
Volgens de uitspraak mag u de betaalde huur aftrekken, maar moet u hierop een correctie toepassen, omdat u de woning ook privé gebruikt. Deze correctie is de huurwaarde voor ondernemingswoningen. De huurwaarde voor ondernemingswoningen is in 2016 voor de meeste woningen 1,85% van de WOZ-waarde. Bij een huur van € 800,per maand en een WOZ-waarde van € 250.000,levert dit toch een aftrek op van € 4.975,-.

Nieuwe rechtspraak?

Het is nog onduidelijk of u er vanaf nu voor kunt kiezen het huurrecht tot uw ondernemingsvermogen te rekenen, als u dit in het verleden niet heeft gedaan. Met andere woorden: of u nu de aftrek kunt claimen als u dit eerder niet deed, omdat de wetgeving op dit punt niet duidelijk was. Wij zijn van mening dat dit inderdaad het geval is en dat u de aftrek dus kunt claimen. Echter, er zijn in het verleden diverse uitspraken over deze materie geweest, die de ene keer wel aftrek toestonden en de andere keer niet.

In ieder geval wel bij gewijzigd gebruik
U kunt de aftrek in ieder geval claimen als u tot dusver minder dan 10% van uw huurwoning zakelijk gebruikte en dit nu wel doet. Bijvoorbeeld door een grotere werkkamer in gebruik te nemen, een extra werkkamer in gebruik te nemen of uw huidige werkkamer te verbouwen, waardoor u wel voldoet aan de eis dat u minstens 10% van uw woning zakelijk gebruikt.

Eerst niet, nu wel?
Nu duidelijk is dat u recht heeft op aftrek, kunnen we ons voorstellen dat u eerder gebruik zult maken van een werkkamer thuis. Als u besluit vanaf nu thuis van een werkkamer gebruik te maken of een kamer gaat gebruiken voor de opslag van een deel van uw voorraad in plaats van de garagebox die u altijd huurde, geeft dit natuurlijk ook recht op aftrek. 

Aftrek samenhangende kosten?
De uitspraak maakt niet duidelijk of u ook recht heeft op met de werkkamer samenhangende kosten, zoals die van de WOZ-heffing, verzekeringen, energie en onderhoud. Tip. Eerder is bepaald dat een evenredig deel van deze kosten ook aftrekbaar is, Rechtbank Noord-Nederland, 23.07.2015 (RBNNE:20l5:240l). Gebruikt u dus bijvoorbeeld 15% van uw huurwoning zakelijk, dan kunt u ook 15% van de hiermee samenhangende kosten aftrekken.

Aanslagen herzien?

U kunt het huurrecht ook nog tot uw ondernemingsvermogen rekenen als u dat niet heeft gedaan toen u de werkkamer in gebruik nam, mits deze aanslag, en de daaropvolgende, nog niet definitief vaststaan. Stel dat de aanslag 2014 nog niet is vastgesteld en u heeft; in 2014 een werkkamer in gebruik genomen, dan kunt u er alsnog voor kiezen om het huurrecht vanaf 2014 tot uw ondernemingsvermogen te rekenen. Herzie dan uw al ingediende aangiftes over 2014 en 2015. Dit kan online.

Of er een hoger beroep aan komt of niet, u kunt de aftrek in ieder geval claimen als u tot dusver minder dan 10% van uw huurwoning zakelijk gebruikte en dit nu wel doet. Dat kan ook nog voor 2014 en 2015 als die aanslagen nog niet definitief vaststaan, doe dan een herziene aangifte, dat kan online. 

Tips&Advies

Maxol Finance Services
"Onze ervaring op het gebied van fiscale, administratieve, financiële dienstverlening is uw garantie van een goede samenwerking!"
Meld je aan voor onze nieuwsbrieven

Bericht ons!

Bel ons!